Depo raf bakımı, son derece önemli bir konudur. Raf sistemlerinde zaman, yoğun çalışma koşulları ya da aşırı yük yüklenmesi gibi unsurlara bağlı olarak bazen metal yorgunluğu, vida gevşemesi, paslanma veya kaynak çıkması gibi sorunlar baş gösterebilir. Ayrıca kötü şekilde yapılmış bir raf düzeni, olası araç çarpmaları, depo ve raflarda yapılan birtakım değişiklikler de olası kazaları tetikleyebilir.
Depo raf bakımı ise tam olarak bu noktada devreye girer. Olası kazaların önüne geçmek ve can ile mal güvenliğini sağlamak için depo raf bakımı büyük önem arz eder. Aynı zamanda iş yeri, işletme, fabrika ya da depolarda iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla için kesinlikle periyodik bir şekilde depo raf kontrolleri yapılmalıdır. Depo ve iş yerlerinde iş güvenliği sağlanması adına belirlenmiş olan İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine mutlaka uyulması gerekir.
Depolarda raf bakımı için “TS EN 15635″ standardı belirlenmiştir. Bu standartlara göre rafların periyodik kontrollerinin yapılması gerekir. Yürürlüğe sokulmuş olan bu yönetmelik ve standartlar kapsamında depoların muayene raf durumları raporlanır.
TS EN 15635 standardı kapsamında çelik raf, demir raf ya da alüminyum raf gibi endüstriyel rafların hem kullanımı hem bakımı hem periyodik kontrol süreçlerini belirlenir. Aynı zamanda bakımların nasıl yapıldığı ve kontrol edildiği gibi süreçler de belirlenir. Bu standart kapsamında bütün rafların periyodik kontrollerinin yaptırılması zorunlu tutulmuştur.
Depo Raf Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Eski tipteki raf sistemlerinin bakım işlemi; uzun süre kullanım sonucunda birtakım sorunlar çıkarmaya başlayan raf sistemlerine uygulanan bir bakım çeşididir. Rafların tasarım şekillerinin yanı sıra kullanım amaçları da raf sistemine yapılması gerek görülen bakımı belirtecek niteliktedir. Rutin bakımlar yapılıp raf sisteminin cıvata, birleşme noktaları ve emniyet primlerinin yanı sıra ayak kısmına kadar gerekli bütün kontroller yapılıp sorun oluşturabilecek durumlar ortadan kaldırılabilir.
Raf sistemlerinde özellikle cıvata ve somun bakımı yapılması, güvenlik açısından en önemli önlemlerden biridir. Rafların birbirine tutunup yük taşımasını sağlayan somun ve cıvatalar zaman içinde korozyona uğrayabilir. Bu durumda da işlevlerini yitirebilir. Raf bakımında hayati açıdan önem taşıyan bu elemanlar gerekli yöntemler ile onarım yapılmalıdır. Gerek duyulursa da yenileri ile değiştirilmelidir.
Raf altı sistemlerinde palet altı ve stoper travers bakımı mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Bu sayede bu elemanların bakımı yapılarak rafın kullanım ömrü uzatılmış olur. Bakım yapılması için travers kullanımı şarttır. Ağır yük raflarının en önemli parçalarından biri olan stoper raf sistemlerinin bakımlarının mutlaka tam olması gereklidir.
Raf sistemlerinin yanal yük çapraz bakımı bağlantı elemanlarının da kontrol edilmesi önemli bir noktadır. Eskiyen veya eksik olan kısımların yerinin doldurulması gerekir. Bu bakımların, raf sisteminin mevcut işleyişinin bozulmaması adına mutlaka düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Raf sistemlerinde deprem bağı bakımı da özellikle deprem kuşakları arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye için son derece önemlidir. Deprem bağları, rafların devrilme gibi durumlarını önler. Deprem bağı malzemelerinin kaliteli malzemeler olmasına dikkat edilmesi gerekir. Eskimiş ya da işlevini yitirmiş olan malzemelerin mutlaka değiştirilmesi gerekir. Aynı zamanda bu bakım kesinlikle aksatılmamalıdır.
Raf sistemlerinde periyodik muayeneleri ise iş güvenliği alanında hizmet veren mühendis ve uzmanlar ile beraber profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Bu muayenenin sonucunda hazırlanan raf bakımı raporunun da mutlaka alınması gerekir. Aynı zamanda uzmanların vermiş olduğu tavsiyelere de belirtilen biçimde uyulmalıdır.
Raf Bakım Eğitimi Kimler İçin Gereklidir?
Raf bakım eğitimi; TS EN 15635 standardı kapsamında kullanım, bakım ve denetim konularında dikkate alınması gereken kurallar genelini tanımlar. Bu rafları kullanacak olan personelin ve rafların güvenliğinden sorumlu sayılan personelin bu eğitimi alması tavsiye edilir. Bu eğitim çerçevesinde raf kapasiteleri ve kullanım sırasında dikkat edilecek detaylar gibi bilgiler edinilebilir.
Aynı zamanda raf bakım eğitimi ile ürünlerin kullanıma ilişkin tüm hususlar, emniyet pimleri ve kullanım sırasında ayak kısımlarının zarar görmemesi gibi bütün önemli detaylar kapsamlı bir şekilde verilir. Raf bakım eğitimleri, teknik mühendisler ve alanında uzman olan ekip tarafından verilir.
Raf bakım eğitimi almanın amaçları; depolama sisteminin yapı açısından güvenliğine yönelik işletimsel yönlere dair kılavuz bilgiler edinmek, güvenli olmayan operasyonların riski ve sonuçlarını minimum orana indirmek, yapıya gelebilecek hem iç hem de dış etkilere karşı koruma sağlamak şeklindedir. Bu eğitimin süresi genel olarak 1.5 ya da 2 saat şeklinde belirlenir. Raf bakım eğitimine lojistik yöneticileri ile istif makinesi operatörleri katılım sağlayabilir. Aynı zamanda raflardan sorumlu personellerin de bu eğitimi almaları gerekir.
Raf Bakım Eğitimi Almanın Avantajları Nelerdir?
Raf bakım eğitimleri, her işletme için büyük önem arz eder. Bu nedenle ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Raf bakım eğitimleri ile personeller son derece kapsamlı bilgiler edinebilir. Bu eğitimler ile raflara yönelik yük önem taşıyan bilgiler öğrenilebilir. Aynı zamanda bakım süreçlerinin takibi, önemi ve nasıl yürütüleceğine dair kapsamlı bilgiler öğrenmek de mümkündür. Bu sayede raf sistemlerinin kullanıldığı tüm alanlarda verimli sonuçlar elde edilir. Temesist ile bu eğitimlere dair ve merak edilen diğer tüm detaylar hakkında kapsamlı bilgi alınabilir.