Depo Raf Sistemi Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevcut depolarda alandan tasarruf ederek yer kazanmak adına birtakım değişiklikler yapma planı varsa, depo rafı sistemi seçiminden önce fiziksel kısıtlamalar başta olmak üzere işletmenin gerekliliklerinin dikkate alınması son derece önemlidir. İhtiyaca, ürüne, kullanım alanına ve birçok unsura bağlı olarak birçok farklı raf sistemi bulunur. Bu açıdan ön analizler yapılması doğru sisteme karar verilmesi ve fiyat-performans dengesinin sağlanması açısından çok önemlidir.

Farklı ihtiyaçları dikkate almak önemlidir. Bazı paletlere eğer her zaman erişim ihtiyacı durumu mevcut ise, böyle zamanlarda derinliğine şekilde tasarlama depo raf sistemleri doğru bir seçim olmaz. Ancak alan açısından gerekli sınırlamalarda kimi zaman bazı paletleri feda etmek durumu söz konusu olabilir.

Komple FIFO çalışma prensibine yani ilk giren ürün ilk çıkar şeklinde bir sisteme ihtiyaç varsa buna yönelik seçim yapılması gerekir. Aynı zamanda sipariş toplama işlemlerinin de ne şekilde takip edildiğinin göz önünde bulundurulması son derece önemlidir.

İhtiyacınıza Göre Depo Raf Sistemi Seçimi

Doğru raf sistemi seçiminde ihtiyaca uygun tercihler yapılması önemlidir. Ayrıca farklı faktörleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Depo raf sistemlerinde mutlaka bölgesel deprem konumu kapsamında katsayılar uygulanmalıdır. Aynı zamanda tasarımlar da zemin etüt sonuçları dahilinde yapılmalıdır. Depoların deprem için yüksek risk bölgesinde olması durumunda ise raflar da dahil olmak üzere her çeşit insan yapımı yapılar için mutlaka ciddi oranda deprem hesapları da yapılması çok önemlidir. Aynı zamanda raf yapısı da yine bu hesaplara göre dizayn edilmelidir. Bağımsız mühendislik şirketleri bu tip konularda fazlasıyla yardımcı olur.

Artan duyarlılık, geliştirilmiş çalışma ortamı, azaltılmış raf hasarı ve depo aydınlatması son derece önemli faktörlerdir. Depo panel kaplama yatırımları yapılırken mutlaka şeffaf panellerden yana seçim yapmaya özen göstermek gerekir. Depo içi iklimlendirme başta olmak üzere temizlik gereksinimleri ve diğer tüm ürün işleme ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Stok Verimliliğinizi Artıran Raf Sistemleri Nelerdir?

Günümüzde hemen hemen bütün depo raf sistemleri, akıllı teknolojiye sahip olacak şekilde dizayn edilmeye başlanır. Kullanım alanının geniş olması, tercih edilecek depo raf sistemlerinin verimini de büyük oranda artırır. Aynı zamanda ürünlerin gerektiği gibi güvenli bir şekilde muhafaza edilip kontrol altına alınabilmesi için de yine depo raf sistemleri son derece avantajlıdır.

Depoların stok verimliliğini büyük oranda artıran pek çok farklı raf sistemi mevcuttur. Seçeneklerin her biri kapsamlı biçimde incelenip depoya yönelik en uygun alternatif rahatlıkla tercih edilebilir. Bunun için seçenekleri kapsamlı şekilde incelemekte fayda vardır.

DIŞ GİYDİRME RAF SİSTEMİ

Dış giydirme raf sistemi; özel raf malzemeleri kullanılarak dizayn edilir. Sisteme ait olan çatı ve yan cephe konstrüksiyonu ile beraber bir depo binası oluşturulması şeklinde de ifade edilir. Taşıyıcı kolonlar, sistemin raf elemanları tarafından karşılanır. Bu sayede de bina için gerek duyulan kolon ve kirişlerden dolayı ortaya çıkan alan kayıplar minimize edilir.

Dış giydirme raf sistemi; inşaat yatırımı yapmayı gerektirmez. Bu açıdan da maliyet bakımından yüksek oranda avantaj sağlar. Bu raf sisteminde yükseklikle ilgili belirlenecek sınır; yalnızca kullanılacak olan istif aracının kaldırma yüksekliği ile yerel izinleri kapsar.

Dış giydirme raf sistemi; komple modüler bir yapıdadır. Bu sayede olası adres değişikliği ya da depo genişlemesi gibi farklı durumlarda kolay şekilde başka bir yere taşınabilir. Yine aynı şekilde kolayca montajı da yapılabilir.

Sırt Sırta Raf Sistemi

Sırt sırta depolama raf sistemi aynı zamanda çelik raf sistemi olarak da tanımlanır. Bu sistem, pek çok avantaja sahiptir. Bu raf sisteminde, rafların ölçüleri müşterinin ihtiyaçları kapsamında hazırlanabilir. Raf sisteminin ölçüleri ise tıpkı diğer raf sistemleri için de yapılan fizibilite çalışmasının ardından belli olur. Sonrasında da buna göre üretilir. Sırt sırta raf sistemi; paletlere direkt bir şekilde ulaşımın sağlar. Aynı zamanda FİFO çalışma prensibi ile dizayn edilmiş olan son derece ekonomik bir palet raf sistemi olarak bilinir.

Sırt sırta depolama raf sisteminde paletleri taşıyan traversler, kat yüklerine yönelik seçilir. Aynı zamanda palet ölçüsü kapsamında raf ölçüleri de ayarlanabilir. Katlar arasındaki mesafeleri de daha sonra kolay bir şekilde değiştirmek mümkündür. Kullanılan rafların ayakları ise maksimum 2,5 mm kalınlığa ulaşır. Bununla beraber raf ayakları pre galvaniz sacdan üretilir.

Mekik Raf Sistemi

Mekik raf sistemi aynı zamanda drive-in otomasyonu şeklinde de bilinir. Yarı otomatik şekilde çalışan bir depo raf sistemidir. Her yükleme katında FİFO ve FİLO prensibi uygulanır. Derinlemesine şekilde yükleme yapılan sistemde, maksimum alan depolaması sağlanır. Bu sistemde derinlik kapsamında istif yapılan paletlere, sistem cihazının otomatik hareketiyle sırayla boşaltılabilir. Kumanda ile mekik cihazına verilen komutlar son derece hızlı şekilde gelen komuta uygun biçimde gerçekleşir.

Kayar Raf Sistemi

Kayar raf sistemi; ürünlerin eğim sayesinde boşaltma yönüne doğru kendi kendine kaymasını sağlar. Bu sistem, aynı zamanda makara kanallarından oluşur. Kayar raf sistemi pek çok kanalı hem yan yana hem de üst üste yerleştirme olanağı tanır. Sistemin sahip olduğu makaralar ise depolamanın yanı sıra nakliye işlemini de pratik biçimde gerçekleştirir.

Hem yükleme hem de boşaltma koridorları ayrı olduğundan dolayı bu sistem ile bir taraftan yükleme işlemi yapılır. Diğer taraftan da aynı anda boşaltma işlemi yapılabilir.