Raf Sistemleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler: İhtiyaçlarınızı Belirleme Rehberi
Raf sistemleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunların ilki firmanızın ihtiyaçlarını belirlemek olarak ele alınır. İhtiyaçlar belirlenerek depo alanı en iyi biçimde organize edilir. Doğru raf seçimi ürünlerinizin yıpranmadan ve en doğru koşullarda depolanmasını sağlar. Aynı zamanda ürünlere kolayca erişmeniz mümkün olur.
Raf seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de rafların işlevsel ve birden fazla avantaja sahip olmasıdır. Böylelikle hem alandan tasarruf etmiş hem de daha fazla ürün depolamış olursunuz. Firmanın ihtiyacına göre birbirine eklenebilen ve çıkarılabilen esneklikte raf seçimi yapılması da mümkündür. Böylelikle bazı rafları zaman zaman genişletebilir ve ürünlere daha fazla yer açabilirsiniz.
Raf seçimine karar verirken depolanması gereken ürün miktarını, depolama alanını, raf alanlarını ve raflar için ayrılan bütçenin bir liste halinde yazılması süreci hızlandırır. Neye ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra şirketinizin imkanlarını seferber etmeniz daha doğru olur.
Ürünlerin Özellikleri ve Boyutları: Raf Sistemleri Seçiminde Ürünlerin Belirleyici Rolü
Ürünlerin özellikleri ve boyutları raf sistemlerinin seçiminde belirleyici rol oynar. Depolamak istediğiniz ürünlerin sıvı, katı ve gaz oluşu, ürünün en ve boy uzunlukları dikkate alınarak raf sistemleri seçmek yerinde bir karar olur. Depolanması gereken ürünlere erişim kolaylığı olursa ürünlerin son kullanma tarihinin geçmesi gibi faktörler bertaraf edilir. Ürünler belirli bir sıraya göre raflara yerleştirilip organize edilirse ürünler sistemli bir şekilde tüketilmiş olur.
Raf sistemleri çeşitli malzemelerden yapılır. Hafif ürünlerin depolanması için sac gibi malzemelerden üretilen raflar yeterli olurken ağır ürünlerin depolanmasında çelik ve buna benzer malzemelerden üretilen rafların kullanılması gerekir. Bunun yanı sıra raflara çok ağırlık yüklenmemelidir. Personelin yaralanmasına yol açan unsurlardan biri de raflardan düşen ürünlerdir. Bu sebeple ürünler raf kapasitesini aşmadan depolanır.
Depolama Yoğunluğu ve Alan Verimliliği
Depolama yoğunluğu ve alan verimliliği birbirini tamamlayan hususlardır. Depolama alanı ne kadar verimli kullanılırsa depolama yoğunluğu da aynı oranda artar. Firmanın kapladığı alan ve depo için ayrılan alan hesaplanarak stoklamanız gereken ürün miktarı için ihtiyaçları karşılayabilecek raf seçimi yapılır.
Depolama alanı yeterli büyüklüğe sahip ise sabit raf sistemi kullanılması mantıklı bir seçim olur. Eğer depolama alanı küçük ise hareket ettirilebilir özellikte kurulan raf sistemleri ile istediğiniz zaman bu rafların yerini değiştirmeniz mümkün olur. Mobil raflar küçük alanlar için çokça tercih edilen raf modelidir.
Raf sistemlerini satın almadan önce zemin alanı ve duvar yükseklikleri ölçülerek ne kadar rafa ihtiyaç duyduğunuzu öğrenmeniz mümkündür. Böylelikle zemin alanının genişliğine göre sabit raflar sipariş edebilirsiniz. Ürünlerin depoda sık sık yer değiştirmesini istemezseniz rutin bakımlarını aksatmamak üzere rafları sabitlemeniz personel güvenliği açısından önemli olur.
Montaj ve Kurulum Süreci: Raf Sistemleri Seçimi ve Montaj Aşamasındaki Faktörler
Montaj ve kurulum süreçlerinde raf sistemlerinin seçimi ve montaj aşamasındaki faktörler oldukça çeşitlidir. Öncelikle göz önünde bulundurulması gereken husus personel güvenliğidir. Bu husus dikkate alınarak montaj ve kurulum süreci başlatılır.
Kurulum işlemine başlamadan önce kurulum yapılacak olan alan incelenir. Raf sistemini kurdurmak isteyen firma ile istişare edilerek firmanın talepleri detaylı bir şekilde öğrenilir. Rafların kurulacağı alanın her santimetresi lazer gibi ölçüm aletleri ile hesaplanır. Daha sonra adeta bir yapbozu andıran rafların parçaları bir nakliye aracı ile kurulum alanına gelir. Önceden hazırlanan plan ve proje baz alınarak raf parçaları birleştirilir. Montaj esnasında birleştirilen rafların sağlamlığı ve dayanıklılıkları test edilerek doğru şekilde montajlandığından emin olunur.
Bütün bu kurulum ve montaj işleminin sonunda ise depolama alanı temizlenir ve böylelikle rafların etrafında dağınıklık kalmamış olur. Raflar kurulduktan sonra alanın temizliği zor olacağından bir yandan kurulum yapılırken diğer yandan da rafların paketleri bir köşede toplanarak etrafta çöp bırakılmamış olur.
Son olarak kurulum ve montaj işlemleri tamamlandıktan sonra firma sahipleri ile depoya göz gezdirerek rafların kullanım ve bakım yönergeleri anlatılır. Eğer firma sahipleri ek olarak raf sistemleri için ekstra özellikler isterse belirttikleri taleplere yönelik raflara yeni özellikler eklenebilir ya da bazı raflar kullanımdan kaldırılabilir. Son kontrollerden sonra kurulum ve montaj işlemi tamamlanır. Dilerseniz bu noktada Temesist ile teklif alın ve işlerinizi kısa süre halledin. Uzmanlarımızı her konuda arayabilir, çözüm ve hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.