Depo Nedir? Depo Çeşitleri Nelerdir?

Depo Nedir?

Depolama; bir noktadan gelmiş olan ürün ya da yüklerin teslim alınmasının ardından bir süre muhafaza edilip sonrasında istenilen yerlere gönderilmek amacıyla hazırlanmasına denir. Depo da bu işler için kullanılan alanlara verilen isimdir. Depolama süresinin uzunluk durumu depo çeşitlerini de doğrudan etkiler. Depolama süresinin uzun olmasına bağlı olarak kullanılması ideal kabul edilen depo çeşitleri de değişiklik gösterir.

Depolama süresinin uzun olması durumunda kullanılacak yerlere depo adı verilir. Eğer depolama süresi kısa olacak ise bu tip alanlara çoğu zaman aktarma merkezi ya da dağıtım merkezi denildiği görülür. Depo çeşitleri de buna göre şekil alır.

Depo Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Depo kurulumu sırasında dikkat edilmesi gereken bazı ufak detaylar vardır. Bu detaylar, depoyu verimli kullanabilmek açısından büyük önem arz eder. Her iş geliştirme sürecinde, ilk yapılması gereken, o işe ait bir süreç haritası çıkartmaktır. Bunun için ise MS Visio ya da draw.io gibi yazılımlardan faydalanmak mümkündür. Sonrasında malların gruplandırılması gerekir. Mallar, pek çok kritere göre gruplandırılabilir. Bu gruplandırma; satış hacmi, ürünlerin birbiriyle yakın ilişkisi ve marka kapsamında yapılabilir.

Malların düzenli bir şekilde dizilmesi de büyük önem arz eder. Ham madde, yarı mamul ya da mamul şeklindeki ürünleri gruplandırmak pek çok açıdan kolaylık sağlar. Bu durum; ürünleri kolayca bulmak, ilişki içindeki birimlere yakın tutmak ve ortaya çıkabilecek karmaşayı önlemek açısından avantaj sunar. Bununla beraber malların temin süresini de göz önünde bulundurarak düzen oluşturmak gerekir.

Başlıca Depo Çeşitleri 

Başlıca tercih edilen depo çeşitleri toplamda 3 ana başlık altında incelenebilir. Depo çeşitleri, ürünlerin hava ile temas durumu kapsamına bağlı olarak farklılık gösterir. Bunlar kısaca açık hava, kapalı hava ve soğuk hava depoları şeklindedir. Bunların dışında kendi içinde gruplara ayrılan depo çeşitleri de vardır. Bu çeşitleri de kapsamlı biçimde incelemek mümkündür. 

Lojistik Depolama

Lojistik depolama, bir ürünü belirlenmiş olan süre zarfı boyunca muhafaza etmek şeklinde tanımlanır. Bu sürecin ardından da ürünler istenilen yerlere gönderilmek amacıyla hazırlanır. Depolama; temel olarak kontrol etme, sayma, geri alma, toplama, yerleştirme, kontrol etme ve nakliye gibi pek çok adım içerir. Bu adımlar ise düzenli depolama açısından da temel oluşturur.

Lojistik depolama; aynı zamanda sistematik şekilde çalışma gerektirir. Sistematik çalışmak, iş verimliliğine doğrudan etki eder. Depoların saklama süreleri ise farklılık gösterir. Bununla beraber istiflenecek olan ürünlerin türüne göre depolama çeşitleri de değişiklik gösterir.

Dağıtım Deposu

Depolar; aktarımın öncesinde ürünlerin toplanıp biriktirildiği alanlara söylenir. Aynı zamanda ürünler bu alanlarda sahip olduğu niteliklere göre farklı şekillerde muhafaza edilir. Günümüzde depo kavramının yerine kullanılan farklı pek çok kelimeye de denk gelmek mümkündür.

Dağıtım ya da aktarım merkezi gibi kavramlar, depo sözcüğünün yerine sık sık tercih edilir. Dağıtım deposu; genel olarak ürünlerin son derece kısa sürede tutulduğu noktalara verilen genel bir isimdir. Ürünler, dağıtım deposunda kısa süre bekletildikten sonra nakledilecekleri yere gönderilir. 

E-Ticaret Ürün Deposu

E-ticaret ürün depo yönetimi ve lojistik süreçlerinin; e-ticaretten istenilen verimin alınabilmesi için senkronize şekilde yönetilmesi gerekir. Lojistik sistemlerine gerekli önemi vermeyen, aynı zamanda bu konuda kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmeyen e-ticaret firmaları, ilerleyen süreçte pek çok sorun ile karşı karşıya kalabilir. Depolar ve depolama verimi dolaylı da olsa müşteri memnuniyeti üzerinde büyük etkiye sahiptir.

E-ticaret ürün depo yönetim süreçlerinin mutlaka baştan sona son derece profesyonel bir şekilde ele alınması gerekir. Aynı zamanda müşteriden depoya kadar oldukça paralel biçimde ve düzenli çalışma prensibinin sağlanması da önemlidir. E ticaret ürün depoları, bu noktada hem avantajlı hem de önemli bir detaydır. Depo yönetimi lojistik olarak ele alındığı zaman ürünlerin tedarik edilebilmesinde profesyonel e-ticaret depo yönetimi hizmetlerinden faydalanılması gerekir. Bu sayede beklenen verimi elde etmek mümkün hale gelir. 

Cep Depo

Cep depo; aynı zamanda diğer adıyla transit depo şeklinde de tanımlanır. Cep depolar; saklamanın gerek duyulmadığı, son derece kısa süreli şekilde ürün aktarmaları amacıyla kullanılan depo çeşitlerinden biridir. Cep depo kullanımındaki temel amaç, pek çok farklı noktadan gelmiş olan ürünlerin ayrıştırma ya da birleştirme operasyonları ile beraber belli bir pazar ile müşteri grubuna hızlı biçimde sevk edilmesi olarak belirtilir. Cep depolar, aktarma merkezleri ile tam anlamıyla aynı fonksiyona sahiptir. 

Depolar, pazarlara dağılmış şekilde fazla sayıda ve küçük ölçekli biçimde olabilir. Bu tip depolara; havaalanlarında ya da tren istasyonlarında tercih edilen depolar ile beraber ecza depolarının şubeleri örnek gösterilebilir. Cep depoları, aynı zamanda merkezi depo kategorisinde de değerlendirilir.

 

 

Çok Tercih Edilen Depo Raf Sistemi Ürünleri

Depo raf sistemi ürünleri; ağırlıklı olarak lojistik firmalarının yanında perakende veya toptan satış yapan (ürün sunan) firmalar tarafından da tercih edilir. Depo raf sistemleri, mevcut alan küçük olsa dahi maksimum düzeyde kullanma imkânı sağlar. Bunun yanı sıra depo rafları; malzemelerin düzenli biçimde yerleştirilmesine, çevresel bazı tehlikelerden korunmasına aynı zamanda malzemelere kolay şekilde ulaşım sağlanmasına da yardımcı olur.

Depo raf sistemi ürünleri arasında pek çok seçenek yer alır. Yüksek irtifa raf sistemleri, alanlardan tasarruf elde etmek isteyen firmalar için iyi bir çözümdür. Bu sistem, genel olarak küçük işletmeler tarafından kullanılır. Depo raf sistemi ürünleri, palet yüksekliğinin fazla olması ve ayarlanabilir şekilde çoklu paletlerinin bulunması sayesinde yüksek oranda ürün taşıyabilir. Bu sayede alanlar son derece verimli bir şekilde kullanılabilir. Aynı zamanda tüm ürünlere de doğrudan ulaşım sağlanabilir.

 

Depo raf sistemleri; kullanım ihtiyacı, kullanım türü ve kurulacak alana göre şekillenir. Sırt sırta, mezanin, mekik, kayar, konsol kollu, çift derinlikli, giydirme cepheli, dar koridor, içine girilebilir ve katlı depo raf sistemleri gibi seçenekler de rağbet görür. Bu depo raf sistemi ürünleri son derece uzun ömürlüdür. Ayrıca uzun süre dayanmaları için paslanmaz malzemeler kullanılarak da imal edilir.

Sırt Sırta Raf Sistem

Sırt sırta raf sistemi; tasarruf avantajı ile yoğun rağbet görür. Aynı zamanda ekonomik fiyatları sayesinde bütçe dostu şeklinde tanımlanır. Tüm bu özelliklerinden dolayı yaygın kullanım alanına sahiptir. Depolama alanlarında firmaların sık sık tercihi olan bir çözüm şeklidir. İki tane koridor arasına kurulur. Raflara her iki koridor tarafından da ulaşım mevcut. Bu açıdan son derece cazip bir sistemdir. 

Dış Giydirme Raf Sistemi 

Depo sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen sistemlerden biri de dış giydirme raf sistemidir. Bu sistem sayesinde depoların ihtiyaç duyduğu dış cephe ile çatı bölümüne kolayca ulaşılır. Bu sayede binasız şekilde depo sahibi olunur. Dış giydirme raf sistemi ile maliyeti son derece düşük olan depolar kurulabilir.

Mekik Raf Sistemi 

Mekik raf sistemi, yapısından dolayı içine girilebilir raf sistemlerine benzer. Paletlerin hem yükleme hem boşaltma işlemi, rafların içinde yer alan ve mekik ismi verilen bir düzenek ile yapılır. Mekik, raf kanallarına sabitlenir. Aynı zamanda rayların üzerinde hareket eder. Sistemdeki çalışmalar uzaktan kumandaya sahip istif aracı aracılığıyla gerçekleşir.