Depo Yönetimi İpuçları

Depo Yönetimi İpuçları

Depo yönetimi, özellikle de e-ticaret firmaları gibi son derece dinamik ve yoğun şekilde ilerleyen lojistik sürece sahip olan işletmelerde, ilgili ürünlerin müşterilere gerek görülen zamanda ulaştırılabilmesi adına fazlasıyla kritik bir öneme sahiptir.

Günümüzde son derece yoğun biçimde işleyen rekabet ortamında ön plana çıkabilmek adına en önemli unsurlardan biri şüphesiz siparişlerin teslim edilme süresidir. Müşterilerin bu beklentilerine en iyi şekilde karşılık verebilmek ise hem sağlıklı hem de hızlı biçimde çalışan bir depo yönetim sistemi ile mümkün hale gelir. Aynı zamanda belirli saklama koşullarının gerek görüldüğü ürünlerin mevcut kalitesinin de korunabilmesi yine depo yönetimi sürecinin önemini artırır.

Depo Raf Düzeni Nasıl Olmalı?

Bir deponun yerleşim düzenini tasarlamak, verimli depo sürecine sahip olmanın aslında ilk adımı kabul edilir. Bu, her ne kadar basit bir konuymuş gibi görünse dahi yanlış şekilde dizayn edilmiş bir deponun sebebiyet verdiği kayıplar fark edildiği zaman mevcut durumun sonradan çözülmesinin fazlasıyla zor olduğu görülür. Deponun dizayn sürecinde dikkate alınması gerekli olan pek çok önemli konu vardır. Raf firmaları sayesinde raf sistemleri bu noktada büyük avantaj sağlar. Raf düzeninin şu avantajları sunması gerekir;

  • Malların taşınma sürecini minimum düzeye indirmek,
  • Depolanmış olan ürünlere kolay ulaşım sağlanması,
  • Mümkün olabildiğince en yüksek ölçüde envanter dönüş oranına sahip olmak,
  • Ürünlerin konumlandırılma noktasında maksimum oranda esneklik,
  • Depolanmış olan miktarların pratik biçimde kontrol edilmesi,
  • Mevcut olandan en iyi biçimde faydalanmak.
 

Depo Yönetimi Nedir? 

En basit ifade ile tanımlamak gerekirse depo yönetimi; depo ve tedarik sürecinin son derece verimli biçimde kullanılması adına yapılan bütün çalışmalar ile bu çalışmalar kapsamında ortaya çıkan süreçlerdir. Depo yönetiminin istenilen oranda verimli olabilmesi açısında ilgili süreçler hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmak ve operasyonel süreçlerin hatasız biçimde gerçekleştirilmesi gerekir.

Depo yönetimi, hem üretim hem de satış işlemlerinin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi adına sahip olunan tüm ürünlerin listelenmesi, mevcut konumlarının belirlenmesi ve gelen sipariş durumlarına göre organize edilmesi gibi işlemlerin bütününü kapsar. Depo yönetiminden verim elde edebilmek adına operasyonel süreçlerin hatasız olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

 
depo yöneticisi

Endüstriyel Depo Sistemleri Nasıl Kurulur? 

Endüstriyel depo raf sistemleri; çeşitli özellikler ve uygulama şekillerine göre gruplara ayrılır. Endüstriyel depo raf sistemlerinde ortak özellik şeklinde bir taşıyıcı sistem göze çarpar. Bu sistem, farklı yapılarda olabilir. Ancak endüstriyel depo raf sistemlerinin pek çok tipinde söz konusudur. Endüstriyel depo raf sistemleri çok çeşitli alanlarda tercih edilir. Bu nedenle kullanım alanı kapsamında güç ve yöntemleri değişebilir.

Birim depolama endüstriyel depo raf sistemleri, standart boyutlarda olan ve paletlenmiş ürünlerin hem depolanması hem de boşaltılması mantığı kapsamında çalışır. Sistem, bilgisayar ile kontrol edilir. Mini depolama endüstriyel depo raf sistemleri; parça, kutu ya da çekmece içinde yer alan malzemeler gibi ufak boyutlu yükler için dizayn edilir. Depo hacminin genellikle kısıtlı olduğu uygulamalarda tercih edilir. 

Endüstriyel Depo Yönetim Sistemi Nedir? 

Fiziki depoları anlık şekilde kontrol etmeyi sağlayan endüstriyel depo yönetim sistemi, 7/24 bulunulan yerden, depoda yer alan her bir ürünün hem takip hem de yönetimini mümkün hale getirir. İş süreçlerini çok daha etkin şekilde yönetme imkânı sunan bu depo yönetim sistemi ile ihtiyaç fazlası halinde bulunan ürünleri görmek mümkündür. Bu sayede gerçekten neye ihtiyaç duyulduğu da çok kolay bir şekilde anlaşılır.

Stokları anlık şekilde takip etmeye imkân sağlayan endüstriyel depo yönetim sistemi, son derece avantajlıdır. Ürünlerin üretim sürecinden satış aşamasına kadar takip edilmesine olanak tanır. Klasik depolama yöntemlerinin aksine bu alana adeta yeni bir bakış getiren bu depo yönetim sistemi ile iş süreçlerini daha etkin şekilde yönetmek mümkündür.

Doğru Depo Yönetiminin İşletmelere Sağladığı Avantajlar

Depo yönetim sistemi ile envanterin hem kesin hem de eş zamanlı bir kaydını almak mümkündür. Depo yönetim sistemi, ürünlerin doğru şekilde stok rotasyonunu sağlamak ve bilgiden kaynaklı hatalar ile israf durumunu önleme konusunda avantaj sunar. Aynı zamanda maddi açıdan tasarruf etmek için de ürünlerin son kullanma tarihi gibi süreçlerin takibini kapsar. 

Depo yönetim sistemi, son derece verimli şekilde alanı yönetmek için oldukça idealdir. Depo yönetim sistemi; depolardaki alanları ve yerleri daha iyi şekilde görmeyi sağlar. Bu sayede iyileştirilmiş olan organizasyon ve envanter için daha çok alan elde edilir.

Depo yönetim sistemi programının herhangi bir şekilde bilgi sağlama süresi yoktur. Bu sayede doğru bilgi sağlama yeteneği ile stok artırmak ve stoktan daha hızlı şekilde hareket edilmesini sağlar.

Depo Düzenleme Teknikleri

Farklı sektörlerde veya farklı bölgelerde yer alan işletmeler için birbirinden farklı, işlevsel depo yönetim teknikleri bulunur. Ancak gene de bütün işletmeler için geçerli kabul edilen bazı depo yönetim teknikleri de mevcuttur. Bu teknikleri uygulamak ya da işletmeye göre özel hale getirmek, depo yönetiminden alınan verimi artırma noktasında önem arz eder. 

Deponuzu Bölümleyin

Geçmiş stok miktarları ve depoya girişleri yapacak olan yeni ürünleri de göz önünde bulundurun depoyu bölümlemek gerekir. Bu detaylar kapsamında ürün dizilimini planlamak, ilgili alanın en verimli biçimde kullanılabilmesini olanak sağlar.

Raf Sistemleri ile Ürünlerinizi Gruplandırın

Mevcut, geçmiş ya da gelecek dönemlerin hem stok miktarlarına hem türlerine göz atarak, depolarda raf veya ürün dizilim düzeninin gözden geçirilmesi gerekir. Bu detaylar kapsamında planlama yapmak, depo alanının son derece verimli şekilde kullanılmasına imkan sunar.

Depolama Kapasitesini Göz Ardı Etmeyin 

Depoda kapasitesinin üzerinde stok bulundurmak hem maliyet oranlarını artırır hem de gereksiz yer işgaline yol açar. Bu durum ise deponun başka amaçlar kapsamında kullanılmasına engel olur. Tam tersi bir durumda ise yani eksik stok bulundurma gibi şeylerde de siparişlerin zamanında teslim edilememesi tarzı sorunlar ortaya çıkar. 

Depo ve Raf Sistemlerinde Bakımı İhmal Etmeyin

Depolarda kullanılan her bir ürünün ayrı önemi vardır. Bu ürünlerin gerektiği zaman bakımları yapılmalıdır. Aksi takdirde bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Raf ayak koruma ve diğer aksesuarlar ile ürünler daha verimli hale getirilebilir. Aynı zamanda düzenli periyotlarda bakım için uzman ekiplerden yardım almak fayda sağlar. Bu sayede daha verimli deneyim yaşamak mümkün olur.