Lojistik alanında sıklıkla karşımıza çıkan elleçleme, teknik terimlerden bir tanesidir ve yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte birçok kişi bu kavramın tam olarak ne olduğunu bilmez. Hem depolama hem de taşıma sürecinde önemli rol oynayan elleçleme nedir, nasıl yapılır, ekipmanları nelerdir? Siz de bu sorulara yanıt arıyorsanız şu anda doğru yerdesiniz.
Material handling yani malzeme elleçleme olarak da bilinen bu işlem, genel olarak malzemelerin bir yerden başka bir yere taşınmasını ya da taşınarak depolanacağı alana götürülmesi şeklinde ifade edilebilir. Araçlar yardımıyla taşınan malzemelerde işlemler manuel olarak yapılabileceği gibi, yarı otomatik ya da otomatik araç gereçlerle de yapılabilir. Özellikle otomatik depo sistemleri söz konusu olduğunda manuel işleme gerek kalmaz.
Elleçleme Nedir?
Lojistik depo yönetiminde aktif olarak kullanılan elleçleme ne demek, şimdi kısaca buna bakalım. Sıklıkla gündeme gelen bu kavram, aslında malzemelerin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınması süreçlerini ifade eder. Bunlar manuel olarak yapılabileceği gibi cihazlar yardımıyla otomatik olarak da gerçekleştirilebilir. Böylece çok daha kısa sürede sorunsuz bir elleçleme işleminin yapılması mümkün olur.
Özellikle depo raf sistemleri gibi alanlarda önemli bir role sahip olan elleçleme faaliyetleri, oldukça kapsamlı ve detaylı bir süreçten oluşur. Bu nedenle elleçleme hakkı nedir ya da konteyner elleçleme nedir gibi soruların cevaplarına da vakıf olmak gerekir. Bu sayede kavram tam olarak anlaşılır ve bu alanda yapılacak çalışmalar çok daha kusursuz hale getirilir.
Malzeme Elleçleme Nasıl Yapılır?
Yük elleçleme nedir, nasıl yapılır sorularının cevabını merak ediyorsanız aslında oldukça basit bir kavram olduğunu bilmelisiniz. Malzemelerin taşınmasında, nakliye edilmesinde, gümrük işlemlerinin yapılmasında ya da kargo işlemlerinde yaygın olarak kendine yer bulan bu kavram, malzemelerin güvenli bir şekilde koyulması, aktarılması, dış kabının yenilenmesi gibi işlemleri kapsar. Bu nedenle depolama ya da taşınma işlemlerinde oldukça önemlidir.
Özellikle antrepolarda ya da geçici depolama yerlerinde yapılan elleçleme faaliyetleri nelerdir sorusuna yanıt bulduktan sonra bu işlemlerin nasıl yapıldığına da biraz göz atalım. Bu tür alanlarda elleçleme yapılacağı zaman özellikle bu işten sorumlu olarak biri ya da bir ekip görevlendirilir. Çünkü bu süreç oldukça önemlidir ve malzemelerin güvenli bir şekilde istenen yere aktarılması gerekir. Aksi takdirde büyük kayıplar ortaya çıkabilir. Bazı sistemlerde ise otomatik elleçleme yapılır. Böyle yerlerde insansız çalışma gerçekleştirilir. Bazılarında da yarı otomatik sistem bulunur. Bu da çalışanların işini oldukça kolaylaştırır.
Elleçleme işlemi yapılırken malzemelerin zarar görmemesinin yanı sıra herhangi bir değişime de uğramaması gerekir. Kaplarının değiştirilmesinden istiflenmesine kadar pek çok işlemde yardımcı ekipmanlar ve aletler de kullanılır. Vinç, palet, transpalet bunlardan bazılarıdır. Çok çeşitli antrepolarda, gümrük sahalarında, depolama alanlarında gerçekleştirilen elleçlemede belirli kurallara uygun hareket etmek çok önemlidir. Bu noktada yük elleçleme ilkelerini iyi bilmek ve bunlara göre çalışmaları gerçekleştirmek gerekir.
Malzeme Elleçleme Ekipmanları Nelerdir?
Kusursuz bir elleçleme işlemi için çok çeşitli ekipmanlardan yararlanmak gerekir. Bu ekipmanların kaliteli ve kullanışlı olması da oldukça önemli bir konudur. İhtiyaçlara ve beklentilere yanıt veren araçlardan destek almak işin verimini de artırır ve çok daha kısa süre içerisinde elleçleme işlemleri tamamlanır.
Elleçleme nedir lojistik, gümrük, depolama gibi alanlarda ne kadar önemli bir soru ise malzeme elleçleme ekipmanları da aynı oranda özen gerektirir. Bu araçlar sayesinde taşımak istediğiniz her şeyi rahatlıkla taşıyabilir, az mesafedeki taşıma işlemlerinizi kısa sürede sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bu alanda en çok kullanılan ekipmanlar ise aşağıdaki gibidir:
Paletler:
Paletler en çok kullanılan ekipmanlardan biridir. Elleçleme örneklerine baktığınızda paletler sıklıkla karşınıza çıkar. Bu işlemin yapıldığı hemen hemen her yerde bu ekipmanın bulunduğunu söylemek yanlış olmaz.
Otomatik Yönlendiriciler:
Paletler manuel olarak kullanılan aletler iken otomatik yönlendiriciler insansız çalışan bir sisteme sahiptir. Oldukça gelişmiş özellikleriyle dikkatleri üzerine çeken bu ekipman, herhangi bir engele takılmadan elleçleme işleminin yapılmasına imkan tanır. Otomatik olduğu için paletlere oranda daha maliyetli olmasına rağmen iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlaması nedeniyle bütçe dostudur. Daha çok malzemelerin dikey yönde taşınması amacıyla kullanılan ve asansörle benzer sisteme sahip olan bir ekipmandır.
Konveyör:
Çok fazla sayıda malzemenin paketlenmesi ve gönderilmesi aşamasında büyük kolaylık sağlayan konveyör, sahip olduğu özelliklere bağlı olarak malzemeleri otomatik olarak ayırabilir. Tüm bu nitelikleriyle özellikle fabrikalarda sıkça tercih edilir.
Çekici Traktör:
Römork ve vagon gibi araçlarla birlikte kullanılan ve bunları bir yerden başka bir yere taşınmak için tercih edilen çekici traktör, birçok farklı alanda kendine yer bulur.
Vinç:
Daha çok ağır yüklerin kaldırılması için tercih edilen vinç, kullanıcılarına büyük kolaylık sağlar. Bu tür yükleri kaldırmak oldukça zorlayışlı olur. Ağır işlerin kolaylaştırılmasını sağlayan bu ekipmanlar, özellikle inşaat alanlarında yaygın olarak karşımıza çıkar.
Elleçleme Belirsizliği Nedir?
Elleçleme belirsizliği nedir sorusunun cevabı oldukça merak edilir. Stoğa üretim yapan işletmelerde ya da malzemelerin sevk edilmesi süreçlerde bazen teslimat tarihi konusunda sorunlar yaşanabilir. Bu tür sorunlar ise malzeme ihtiyaç planlamasından üretim planlamasına kadar pek çok süreç nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu belirsizlik ise elleçleme belirsizliği olarak ifade edilir.
Bu tür belirsizlikle çeşitli para cezalarına ve ek maliyetlerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle bu tür sorunlarla karşılaşma durumunda zararı minimize etmek için etkili çözümler üretilmelidir. Risk planlamaların yapılmış olması firmaların saygınlığına da zarar vermez ve ortaya çıkan ek maliyetlerin mümkün olan en az seviyede olması sağlanır.
Elleçleme Prensipleri
Elleçleme prensipleri oldukça detaylı bir konudur. Çünkü malzemelerin elleçlenmesi süreci başlı başına bir operasyon olarak karşımıza çıkar. Bu süreçte çok çeşitli işlemler koordineli olarak yapılır. Ayrıca kullanılan ekipmanlar da belirli bir sisteme uygun şekilde çalıştırılır.
Bu sürecin kusursuz olması çok önemlidir. Aksi takdirde ortaya çıkabilecek ufak bir sorun büyük zararlara neden olabilir. Bu nedenle elleçleme işlemlerinin en doğru şekilde yapılması adına belirli prensiplere uygun çalışmak gerekir. Bu noktada doğru taşıma prensibi ön plana çıkar.
Doğru bir şekilde taşıma işleminin yapılabilmesi için öncelikle itinayla planlama yapılması gerekir. Malzeme elleçleme yöntemlerini belirli bir standarda oturtmak da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Böylece performans amaçları da benzer bir standarda uygun şekilde yürütülür. Aynı zamanda alanlarında verimli bir şekilde kullanılması gerekir. Böylece düzenli ve pratik bir elleçleme işlemi yapılabilir.
Siz de elleçleme hakkı, prensipleri, ekipmanları, yöntemleri gibi konularda daha detaylı bilgi istiyorsanız ve kendiniz için ideal bir raf sistemine sahip olmayı planlıyorsanız bizimle iletişime geçebilir, hemen teklif alın imkânından yararlanabilirsiniz.