Yapı elemanları arasında yer alan kolon ya da kiriş gibi taşıyıcı unsurların çelik malzemelerle oluşan yapılarına genel bir tabir olarak çelik yapı adı verilir. Çelik yapıların pek çok farklı avantajı vardır. Bu avantajlardan dolayı da çelik sistemler birçok sektörde çok fazla bir şekilde tercih edilir. Özellikle deprem bölgelerinde çelik konstrüksiyon yapılar insan ve mal güvenliği açısından büyük önem taşır.
Çelik sistemler, tam anlamıyla fabrikasyon ürünü olarak bilinir. Bu nedenle çelik yapı sistemlerinde hata oranı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu sistemler ile üretilen tüm parçaların inşaat alanlarına hem taşınması hem de montaj aşamaları son derece kolay olur. Bu şekilde yapılar oldukça kolay şekilde kurulur.
Çelik konstrüksiyon yapı sistemi de ticari binalar aynı zamanda da yaşam alanları için en güvenli ve kaliteli yapı modeli olarak bilinir. Çelik konstrüksiyon sistemi modeliyle üretilmiş olan bu yapılar; endüstriyel alanların yanı sıra kapalı yaşam alanına ait olan ve akla gelebilecek pek çok yapı ihtiyacına da kusursuz biçimde yanıt verir. Bu sayede son derece geniş bir alanda yoğun biçimde tercih edilir.
Çelik Konstrüksiyon Nasıl Bir Malzemedir?
Çelik konstrüksiyon; sözlük anlamı itibarıyla mal ya da eşyaların depolandığı bina şeklinde ifade edilir. Bu sistemler; depo, üretici, ithalatçı, ihracatçı, nakliye şirketleri, toptancı ve gümrükler gibi pek çok alan tarafından kullanılır. Genel olarak şehir, kasaba ya da köylerin eteklerinde yer alan sanayi parklarındaki büyük ve düz yapılardır.
Uluslararası pazarlarda frekansı son derece yüksek olan rekabetle beraber işletme tedarik zinciri stratejisinin de gereğince lojistik yetenekler ile depolama faaliyetleri daha fazla rağbet görmeye başlar. Bu bağlamda da depoların tanımı adeta yeniden yapılır. Yeni tanımlama içerisinde ise müşteri ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması, operasyonların hızlı bir hale getirilmesi ve depolama gereksinimi beraber değerlendirilir.
Çelik konstrüksiyon; esneme kabiliyeti son derece yüksek bir malzemedir. Bundan dolayı yapı yüksekliğine hiçbir şekilde sınır getirmez. Günümüzde yüksek katlı olan binaların büyük bir kısmı çeliktir. Çelik, hafif bir yapıda olmasından dolayı da muadili kabul edilen betonarme yapılara göre daha düşük oranda deprem yükü alır. Bu durum ise yapının en önemli elemanları kabul edilen kolon ya da perde gibi düşey taşıyıcılarda büyük rahatlama sağlar. Bu sayede yapının karşı koyması gerekli olan yükler ve o yüklerle beraber kullanılması gereken malzemelerde de azalma olur.
Çelik Konstrüksiyon Başlıca Özellikleri
Çelik konstrüksiyonun sahip olduğu tüm özellikler, ayrı avantajlar sunar. Bu sayede de kullanım alanlarında büyük önem arz eder. Çelik konstrüksiyon yapılar oldukça dayanıklıdır. Aynı zamanda da son derece sağlamdır. Bununla beraber depreme karşı da korunaklı bir yapıda olduğundan dolayı sık sık tercih edilir.
Çelik konstrüksiyon, özellikle betonarme yapılara oranla çok daha hesaplıdır. Bu sayede uzun vadede ekonomik bakımdan pek çok avantajı da beraberinde getirir. Çelik konstrüksiyon, çelik malzemesi sayesinde taşıyıcı eleman kesitlerinin minimum düzeye inmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda son derece hafiftir. Böylece kendisinden çok daha ağır olan yükleri dahi taşıyabilme özelliği ile ön plana çıkar.
Çelik, kolay işlenebilen bir malzemedir. Bu özelliği ile farklı tasarımların uygulanabilmesine imkan tanır. Ayrıca mimari açıdan da özgürlük sunar. Bu sayede arzu edilen estetik dizayna ulaşmayı kolaylaştırır. Çelik konstrüksiyon, prefabrikasyon yapıya sahiptir. Bu nedenle önceden hazır hale getirilir. Böylece inşaat alanında meydana gelen zaman kaybının önüne geçer. Bu sayede de yapının son derece kısa bir süre içerisinde hazır olmasına olanak tanır.
Çelik Konstrüksiyonun Ömrü
Çelik, fazlasıyla dayanıklı bir maddedir. Aynı zamanda hem hafif hem de esnek yapıda olması çelik konstrüksiyon ekstra sağlam bir hale getirir. Çelik konstrüksiyon, betonarme yapılara oranla neredeyse 10 kat daha hafif bir tasarıma sahiptir. Bu durum, çelik yapıların deprem esnasında zorlanmasını büyük oranda azaltır. Bu sayede betonarme yapılara oranda deprem gibi durumlara karşı daha dayanıklı şekilde olmasına imkân sağlar.
Çelik konstrüksiyonun dayanıklı olmasının bir diğer sebebi de üretim aşamasında galvaniz kaplı çelik malzemelerin kullanılmasından kaynaklanır. Galvaniz, paslanmayı önleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda yapıyı açık havadan kaynaklı meydana gelen pek çok olumsuz durumdan da koruyabilecek bir niteliğe sahiptir. Tüm bu unsurların yanı sıra galvaniz ile kaplanan çelik konstrüksiyon, sahip olduğu yüksek korozyon direnci ile de dikkat çeker.
Çelik konstrüksiyon, uzun ömürlü kullanıma sahiptir. Bu sayede firmalar tarafından yoğun rağbet görür. Aynı zamanda sık sık tercih edilir. Depo raf sistemleri tercih eden firmaların büyük bir kısmı çelik konstrüksiyonlara ilgi gösterir.
Depo Yapımında Çelik Konstrüksiyon Kullanmanın Önemi
Çelik konstrüksiyonların kullanıldığı depolar farklı genişlik ve yükseklikleri olabilir. Aynı zamanda taleplere yönelik farklı biçimlerde de üretim yapılabilir. Çelik konstrüksiyonlu depolar, izolasyonlu veya izolasyonsuz olması fark etmeksizin tercihe bağlı şekilde de inşa edilebilir.
Çelik konstrüksiyon depolar, son dönemlerde sık sık tercih edilir. Ürün ve malzemelerin hem stoklanıp hem de depolanmasını güvenle yapabilmek adına çelik konstrüksiyon depo tercih edilebilir. Modern çağın getirdiği gerekliliklere başarılı biçimde ayak uyduran tasarım ve projeler sayesinde çelik depolar rağbet görür. Bununla beraber ekonomik bir çözüm olmalarından dolayı da avantaj sağlar. Sırt sırta raf sistemi ve diğer sistemlerin yanı sıra çelik konstrüksiyon seçeneğine de yönelmek mantıklı olabilir.