Depo Performansını Etkileyen Unsurlar Nelerdir – Depo Yönetimi

Depo Performansını Etkileyen Unsurlar Nelerdir - Depo Yönetimi

Lojistik uygulamalarında, depolama konusu son derece önemli bir hizmet alanıdır. Hatta depolama hizmetini kendi bünyesinin dışında tutmayı başaran işletmelerin maliyetlerinde %10 ile 15 arasında kar elde edilir. Bu noktada depo yönetimi nedir diye araştırma yapan kişi sayısı da oldukça fazladır. Lojistik sektöründe depo performansını etkileyen bazı unsurlar vardır. Bu unsurlardan kısaca söz etmek mümkündür.

Depoların ulaşım bakımından kolay erişebilir alanlarda olmasına ekstra dikkat edilmesi gerekir. Özellikle tır ya da kamyon gibi yüksek tonaja sahip olan araçların giriş ve çıkış yapacağı alanların ekstra göz önünde bulundurulmasına dikkat edilmelidir. Deponun bulunduğu konumda hem yol hem de iletişim açısından altyapının düzgün olması büyük önem arz eder.

Uygun istif makinelerinin ve ideal raf sisteminin bulunması depolanacak olan mamullere, özellikle yük konulması esnasında son derece önemlidir. Aynı zamanda depo içerisindeki hareket kabiliyetin rahat biçimde olması, hem hızlı hem sorunsuz yükleme ile boşaltma işlemlerinin yapılabilmesi aynı zamanda iş akışlarının da belirlenmesi gerekir. Temesist olarak yüksek standartlarla sunduğumuz hizmetlerimiz ve özel çözümlerimiz ile depolama alanlarınızın performansını artırarak, işleriniz daha kolay ve hızlı olmasını sağlarsınız. Sadece Türkiye’de değil dünya üzerinde de tercih sebebi olan firmamız raf sistemleri ve raf bakımı hakkında her zaman yanınızdadır.

Depo Yönetimi Nasıl Yapılır?

Depo nedir sorusuna yanıt bulan kişiler, bu alanların nasıl yönetilmesi gerektiğini merak ederler. Çeşitli iş kolları ya da bölgeler kapsamında değişik depo yönetim stilleri ortaya çıkar. Fakat her işletme için ortak şekilde kabul gören bazı teknikler bulunur. Bu teknikler ile depo yönetim sürecinden elde edilecek verimlilik oranını artırmak mümkün hale gelir. Depo Yönetimi noktasında verimlilik oranını artıracak bazı ipuçları vardır.

Öncelikle depo içinde olması gerekenden daha fazla stok tutmak, dezavantaj oluşturur. Bu durum hem yüksek maliyetlerin oluşmasına hem de gereksiz şekilde yer işgalinin meydana gelmesine yol açar. Bu durum ise deponun farklı ihtiyaçlar kapsamında da kullanılabilmesine engel olur. Tüm bunların yanı sıra düşük oranda stok bulundurmak da gelen siparişleri karşılayamama gibi önem arz eden problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle her işletmenin doğru oranda stok seviyesini ayarlayabilmesi önem taşır.

Her sektörde talep artışlarının yaşadığı bazı dönemler vardır. Şirket yöneticileri zaman içinde bu dönemleri daha yakın şekilde anlamaya başlar. Bu dönemlerin takibinin yapılması ve stokların da bu dönemler kapsamında ayarlanması, potansiyel şekilde talep artışının ya da azalışının doğru biçimde yönetilmesini sağlar.

Depo Performansını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Depo yönetiminde verimlilik oranına etki eden bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar dikkat alındığı takdirde büyük avantajlar elde etmek mümkündür. Öncelikle ürün toplama, kabul etme, yerleştirme, yükleme ya da boşaltma gibi işlemlerde depoların içinde doğru planlama tekniklerini belirlemek ve iş akışlarını çıkartmak gerekir. Bu noktada raf sistemleri de son derece önemlidir.

Depo içinde meydana gelen operasyonların hem zamanında hem de hızlı bir şekilde yapılması için ilgili alandaki ürünlerin kabul sürecinden çıkışına kadar bütün aşamalarda, RF yani Radyon Frekanslı barkod sistemi kullanılabilir. Bu sayede sistem üzerinde tüm süreçlerin takip edilmesi mümkün hale gelir. Depo içinde meydana gelen bütün hareketlerin müşteriler tarafından da izlenebilirliği sağlanabilir. Bu noktada ise internetin sunduğu imkânlardan faydalanmak mümkündür.

Başarılı Bir Depo Hizmeti için Gereklilikler

Depo yönetimi, hem tedarik hem de depolama süreçlerinin doğru biçimde yapılabilmesi adına yürütülen faaliyetlerdir. Depo yönetiminin doğru biçimde yapılabilmesi için tüm sürece hâkim olunması önem arz eder. Aynı zamanda hatasız bir şekilde yönetim yapılabilmesi için de son derece önemlidir. Raf sistemleri ve raf ayak koruma gibi materyallerin de kullanılması önerilir.

İlk etapta mevcut olan stokların, geçmiş ve gelecek dönem seviyelerinin yakından takip edilmesi gerekir. Bu durum, işletmelere büyük oranda avantaj sağlar. Raflar ile ürün dizilimlerinin yakın şekilde takip edilmesi, deponun alan açısından iyi biçimde kullanılmasına olanak tanır. Aynı zamanda depolanan ürünlerin hangilerinin yakın vakitte ya da sık oranda kullanılacağı gibi durumlar bilindiği zaman, bu seçenekler daha ulaşılabilir yerlere konulabilir. Bu sayede depo çalışanları da zamandan tasarruf edebilir.

Depo yönetim sürecinin tam anlamıyla başarılı olabilmesi adına yönetim dâhil lojistik, satın alma ve satış gibi her departmanın sorunsuz biçimde çalışması gerekir. Ayrıca depo yönetim sürecinin alanında uzman bir program tarafından yapılması da verimliliği artırır. Aynı zamanda maliyet ve harcanan fazla zamanı azaltır. Sunduğumuz çözümle ve hizmetlerimizle hem ulusal hem de uluslararası alanda kendini kanıtlamış olan firmamız, uzman kadrosuyla projelerini gerçekleştiririz. Gelen tüm taleplere en iyi ve en uygun çözümü her zaman en uygun fiyatlarla sunarız. Yüksek teknoloji ve kalite standartlarıyla uzun süreler sorunsuz ve işlevini kaybetmeyen raf sistemlerinin sahibi olursunuz. Daha fazla bilgi edinmek için uzmanlarımızı her zaman arayabilirsiniz.